[...] na to, że redukcja tkanki tłuszczowej jest działaniem przeciwnym do tego, czego nasz organizm oczekuje, będzie on czynił wszystko, aby ten proces utrudnić. Dzieje się tak dlatego, że ograniczenie spożycia kalorii, jest kojarzone z okresem głodu, a zatem z zagrożeniem egzystencji jednostki. A naczelną zasadą organizmu jest - przetrwać. Z tego [...]
Okres jesienno-zimowy to czas, gdy łatwo zachorować i stracić kolejne tygodnie treningu. W związku z tym, czy opłaca się trenować, gdy warunki atmosferyczne nie sprzyjają zdrowiu? Zawieszać trening, gdy czujemy się źle? Czy mimo brania antybiotyków trenować? Postaram się odpowiedzieć na te pytania. Podsumowanie Nie opłaca się trenować, gdy źle [...]
[...] androstenediol, norandrostendion. Androstendion jest ogniwem pośrednim, może powstawać z przekształcenia progesteronu, testosteronu oraz prasteronu (inna nazwa dla DHEA). Z androstendionu mogą powstawać estron i dalej estradiol. Estrogeny błędnie są uważane za żeńskie hormony płciowe, a estradiol jest kluczowy dla mężczyzn, reguluje [...]
Wiele rodzajów pokarmów może pełnić ważną rolę w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym i ogólnej poprawie stanu zdrowia. Mogą być one szczególnie przydatne dla osób mających nadwagę, otyłość, początki syndromu metabolicznego lub cukrzycy. Ryby – źródło omega-3 Łosoś, sardynki, śledź, anchois (sardela) i makrela są dobrym źródłem kwasów [...]
[...] siebie masz setki trucizn, po większość z nich sięgasz dobrowolnie (np. alkohol, tytoń). Na szczęście sukraloza, mimo wytężonych prac setek naukowców, nie stanowi zagrożenia dla człowieka. Referencje: A.Magnuson, AshleyRoberts, Earle R.Nestmann “Critical review of the current literature on the safety of [...]
[...] na receptory β1, β2 oraz β3 oddziałuje adrenalina (epinefryna) oraz noradrenalina (norepinefryna ). Czy legalna dawka formoterolu działa na człowieka? Stężenie w moczu dla metabolitów formoterolu nie może przekroczyć 40 ng/mL. Zawodnik nie może stosować więcej, niż 54 mcg formoterolu w ciągu 24 h. Z badań Kalsen A. i wsp. z 2016 r. wiemy, [...]
[...] mineralnej kości (BMD). Dodatkowo z innych badań wiemy, iż trening niskiej intensywności (przy zastosowaniu małych ciężarów, rzędu 40% maksymalnego) nie jest skuteczny dla poprawy BMD, a nawet może się przyczyniać do obniżenia tego wskaźnika! Dodatkowo BMD jest obniżone u osób stosujących restrykcyjne diety (np. 800-1200 kcal) takie, jak: [...]
Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
[...] publikacji? Na pewno trening siłowy może prowadzić do odniesienia kontuzji. No tak, zakończmy na tym dyskusję. Skoro A, to i B, więc „trening z ciężarami jest niebezpieczny dla zdrowia”. Rozpatrując zagrożenie, jakie niesie poszczególna aktywność, należy wziąć pod uwagę: kto trenuje, w jaki sposób, w jakim ta osoba jest wieku, jakie miała [...]
[...] redakcją naukową prof. Zbigniewa Strzeleckiego oraz prof. Janusza Szymborskiego. Najważniejsze przyczyny choroby niedokrwiennej serca Czynniki ryzyka: Wiek (powyżej 40 lat dla mężczyzn, 45 lat dla kobiet - prawdopodobnie u kobiet pewną ochronę stanowi stężenie estrogenów (szczególnie estradiolu), których w normalnych warunkach u mężczyzn jest [...]
[...] z mężczyzny supermana w łóżku, z kolei „hodowanie brzucha” i picie alkoholu przypomina dobrowolną kastrację mężczyzny. Wydaje się, iż optymalny poziom tkanki tłuszczowej dla mężczyzny to ok. 10-12%. Nadmierne „docięcie” jest szkodliwe dla zdrowia, nadmiar tkanki tłuszczowej przyczynia się do wystąpienia licznych chorób i problemów [...]
[...] mają niskie stężenia, więc w przeliczeniu na miligram substancji aktywnej są bardzo drogie. Gdyby znacznie zwiększyć ich podaż, w odpowiedzi na rosnący popyt zapewne cena dla odbiorcy końcowego znacznie by zmalała. Z pewnością ryzyko związane ze stosowaniem takich preparatów byłoby znacznie mniejsze, a zysk dla państwa kolosalny. Czy da się [...]
[...] problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. Czym jest dieta bezglutenowa? Jak sobie na niej radzić? Na te oraz inne pytania postaram się [...]
Wiele osób uważa, iż kulturystyka jest zbudowana na farmakologii, ocieka nielegalnym wspomaganiem i sukcesy odnosi się tam tylko dzięki sterydom anaboliczno-androgennym, czy środkom peptydowym. To nieprawda. Możesz brać najlepsze sterydy anaboliczno-androgenne kilkanaście lat i bez odpowiedniej diety, ciężkiej pracy i przede wszystkim właściwej [...]
[...] być bezpieczną alternatywą, a stały się groźniejszym od pierwowzoru zamiennikiem (SARM). Na początku zaznaczam, iż stosowanie sterydów anaboliczno-androgennych jest groźne dla zdrowia, w niektórych przypadkach prowadzi do skrócenia życia o całe dekady. Najbezpieczniej jest trzymać się od tych środków z daleka. Niemniej zawsze uważałem, iż [...]
[...] jest to ciekawe zagadnienie, gdyż brakuje dowodów, wyników badań u ludzi. Bardzo często wspomniani „experci” głoszą, że np. trenbolone jest najbardziej niebezpieczny dla układu nerwowego ze wszystkich sterydów anaboliczno-androgennych. Wspomniane narkotyki np. „extasy” mają udowodniony niszczący wpływ na mózg, uszkadzają wiele jego [...]
Z wielu względów nie jesteś w stanie trenować jak profesjonalni kulturyści. Często dzieje się tak dlatego, iż zawodowcom przypisywane są objętości treningowe, których nie da się powtórzyć. „Oficjalne programy” są wielokroć obszerniejsze, niż to, co faktycznie robi zawodnik na treningu. Taki PR robi się, aby wzbudzić zainteresowanie i szacunek u [...]
[...] czerwone zawiera żelazo hemowe, którego konsumpcję powiązano z rakiem oraz chorobami układu sercowo-naczyniowego. Mięso białe to np. kurczak, indyk, gęś, kaczka itd. Ponadto dla kulturysty cenne są ryby (ale nie np. tuńczyk) czy jajka (ale nie produkowane przemysłowo). Bardzo dobrym (i bezpiecznym) źródłem protein są białka serwatkowe (WPC, WPH, [...]
[...] programy żywieniowe. Dopiero na początku XXI wieku zliberalizowano podejście do ilości białka w diecie - wcześniej sądzono, iż w nadmiarze jest niesamowicie szkodliwe dla człowieka (dla nerek, wątroby etc.). Tak samo, gdy w latach 60. XX wieku rozpoczęła się wielka walka z tłuszczami (szczególnie nasyconymi) oraz cholesterolem, wielu [...]
Od lat 80’ XX wieku HDL uznaje się za ważny czynnik diagnostyczny dla chorób serca i układu krążenia. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Po pierwsze bezsensowne jest pisanie o HDL, gdyż to niejednorodna grupa lipoprotein o różnych właściwościach. Podsumowanie Same wskazania stężenia HDL we krwi nic nie znaczą, a w określonych [...]